Børne- og ungdomslitteratur


Skønlitteratur: 1000 sider


Billedbog, Kim Fupz Aakeson, Vitello - 28 historier fra A til Å, udgivet i 2017. 

Bogen gennemgår alle bogstaverne i alfabetet sammen med Vitello og hans venner. Det starter med at A hvor Vitello beslutter at han vil lære alfabetet og derfor må starte i skole. Derefter følger man det typiske forunderlige Vitello univers, hvor man både møder kæmpe store ulækre edderkopper under E og stuearrest under S. Derudover er illustrationerne, af Niels Bo Bojesen, med til at afspejle det velkendte univers for læseren. Der findes en fin alfabetplakat, som hører til bogen, hvor alfabetet er at finde på begge sider. Den en side står det pænt og i den rigtige rækkefølge, på den anden side står alfabetet helt usystematisk i bedste Vitello ånd.  
Denne billedbog vil være rigtig god at buge i starten af indskolingen, jeg vil vurdere den til at ramme målgruppen 6+, og da det netop er en billedbog kan man læse højt i klassen og snakke om både historierne ved hvert bogstav, men også snakke om illustrationerne. Samtidig lærer eleverne alfabetet på en sjov måde, med en velkendt figur og man kan senere måske få eleverne selv til at læse.  
Læst sidetal: 64.

Mini-Roman, Gyser, Annie Bahnson, Den sorte ridder og sølvuglerne, udgivet i 2017.


Tvillingerne Alma og Sofus er på sommerferie med deres forældre på et gammelt slot. I starten finder de det kedeligt, men der dykker hurtig mystiske fodspor op på trappen. Fodsporene bliver ved med at dykke op og personen der har efterladt dem mangler tæerne i midten af foden. Alma og Sofus går rundt på slottet om natten, for at finde ud af hvor de mystiske fodspor kommer fra, men møder hurtig meget mere uhygge end de havde regnet med.
Denne bog ville være god til de læsere der ikke kan lide at læse, dels fordi den er letlæseligt, sproget er let og bogens handling går hurtig i gang. Den ville være god som introduktion til gys og gru.  Målgruppen vil jeg vurdere til at være 8+.
Læst sidetal: 79.

Krimi, Kirsten Ahlburg, Blå Blink, udgivet 2016.

To unge drenge David og Otto, begår et indbrud da de har brug for penge. Men da de hører en bil komme ind af indkørslen og kort tid efter hører nøglerne i døren, ved de at løbet er kort for dem. De flygter ud af huset og ender med at stjæle en bil. Otte har kørt før, så det er ham der kører bilen, men uden at overholde færdselsloven. David er bange og håber ikke at politiet er efter dem.  
Bogen er den første i en ny serie for unge. Den er optimal for elever med læsevanskeligheder, da teksten er delt i 21 korte kapitler. Derudover er det korte afsnit og sætninger. Selvom handlingen er gennemskuelig, er det netop det der gør den god, da elever ikke både skal afkode og prøve at holde styr på en indviklet handling. Målgruppen vurderer jeg er for 12+, men har et meget lavt lix tal.
Læst sidetal: 48.



Mini-Roman, Sandra Schwartz, Klamt Kys, udgivet i 2016.

Vegas mor har fået en ny kæreste. Vega ved ikke hvad der er med ham, men noget ved ham gør hende utilpas. Hendes mor spiller altid så sukkersød og ekstra glad når Kurt er på besøg og Vega er ved at brække sig over det. Klamme Kurt, som Vega kalder ham, kigger altid lidt for underligt på hende, men det ser mor aldrig.  En dag, da Vega skal til fest vil han have et kys på kinden – bare et lille et. Da Vega kommer tilbage fra festen og går i seng, kommer Kurt ind for at sige godnat.
Bogen vil være god til undervisning i mellemtrinet, da det tager forskellige aktuelle emner op, så som: mor-datter forhold, veninder, fester, stedforældre og seksuelle overgreb. Der er nok emner at tage fat på og alle er nogen som eleverne til en hvis længde kan relatere til eller har en mening om. Derudover er bogen skrevet med korte sætninger og har seje illustrationer der matcher teksten godt. Målgruppen vurdere jeg at være 12+.
Læst sidetal: 40.


Fantasy, Lise J. Qvitgaard, Pigen med snogen 1, udgivet i 2016.

Amali har altid kunne se lige så godt i mærke som i lys og finder pludselig ud af at hun kan kontrollere slanger med tankens kraft. Dette gør at Amali bliver nødt til at flygte fra den onde heks Mirza der styrer landet. Amalis kræfter gør at hun er den spådommen siger kan redder landet fra ondskab. På sin flugt møder hun Kalil, som ender med at hjælpe Amali mod ondskabet.
Bogen vil være god til undervisningsbrug i genren eventyr for begyndere. Den er letlæselig og fyldt med spænding, action og mange flotte illustrationer gennem handlingen. Bogen er både for piger og drenge, hekse, ondskab, slanger osv. er at finde i bogen og derved peger i retningen af eventyr. Målgruppen vurderes til at være 9+.
Læst sidetal: 56.


Gyser, Bjarke Schjødt Larsen, De dødes cirkus, udgivet i 2017.

Jørk har udfordret Tore til at gå alene ind i den hjemsøgte skov, hvor det siges at et helt cirkus forsvandt for flere år siden. Det er sent om aften og skoven er mørk og stor. Drengene fare dog vild i skoven og ender pludselig i det gamle hjemsøgte cirkus. Cirkusartisterne er spøgelser der er fanget. Jørk og Tore skal nu kæmpe mod en farlig grønhåret klovn, for at befri cirkusartisterne og deres eget liv. 
Denne bog ville være god til gys og gru genren, for de elever der ikke er de bedste læsere men gerne vil blive, da bogen er delt ind i 13 små kapitler og har en del illustrationer. Til trods for at det er en kort bog, er det indviklet handling, der gør at læseren skal følge godt med i teksten for at finde hoved og hale i handlingen.  Målgruppen vurderer jeg til at være 11+.
Læst sidetal: 78.



Billedbog, Janus Kodal, Din far får tæsk, udgivet i 2016.

Marco og Lukas kommer op og slås i frikvarteret, men bliver stoppet inden de er færdige. Trusler om flere bank kommer derefter fra begge sider og ender til sidst med trusler om at Lukas’ far vil slås mod Marcos’ far, allerede dagen efter. Illustrationerne er med til at vise et sjovt men velkendt univers, der drager paralleller til Vitello illustrationerne.
Bogen er en rigtig god bog for begynderlæser, men er nok nærmere en litteraturoplevelse / frilæsningsbog. Det tager dog emner op som venskab, slåskamp og fædre. Noget man sagtens kan snakke om i klassen, derved være med til at præge elevernes morale. Målgruppen vurderes til at være 6+. 
Læst sidetal: 23.


Sorg, Stine Haynes, Tæl til ti, udgivet i 2017.

Trisha på 12 år har mistet sin storesøster i et trafikuheld. En dag går hun ind på søsterens værelse og finder en liste og ting søsteren hader. Listen indeholder ting lig fra cupcakes til Trisha. Hvordan skal man lige tolke det? Trisha prøver at komme over tabet på sin søster. Hun aflevere søsterens skolebøger og skal vælge hvor søsterens aske skal spredes ud. Dog er Trisha ikke en der nem giver op og prøver i stedet at forstå hvorfor hendes søster skrev den liste og valgte de ting som hun gjorde.
Bogen kunne være god til skolebrug, da den tager tunge emner op så som: had, død og sorg. Dog er det en lidt kedelige / ikke lokkende forside. Men selve indholdet vejer op for denne del. Bogen er for mellemtrinnet og målgruppen vurderes til at være 11+.
Læst sidetal: 125.


Grafisk roman, Sabine Lemire, Mira, udgivet i 2017.

Mira bor selv med sin mor, der har mange kærester, lige nu er det lampemanden som kommer i deres hus, men der har været flere forskellige dette år.  Mira vil gerne være blogger og fotograf. Hendes veninde Naja er begyndt at holde Mira udenfor efter den nye pige Beate kom ind i klassen. De har dannet en klub, hvor kun dem der har været forelsket må være med i, det har Mira ikke og derfor bliver hun udelukket. Heldigvis har Mira stadig Luis, selvom han ikke altid kan finde ud af om de leger eller er kærester.
Bogen er god som undervisningsbog, da den er meget nutidig, både med blogs og instagram, men også i forhold til de emner den tager op: venskab, god og dårlig ven, forelskelse, vokse op og multimediers indflydelse. Romanen er en blanding mellem tekst og tegneserie og giver læseren et godt indblik i den verden mange 12-årige lever i, i dag. Målgruppen vurderes til at være 10+. 
Læst sidetal: 99.




Forelskelse, Carline Ørsum, Fødselsdagsfesten, udgivet i 2016.

My på 13 år er forelsket i Adam, selvom de ofte er sammen ved My ikke om Adam har det på samme måde, for som My’ to veninder Freja og Anna, han har ikke engang prøvet på at kysse My. En dag skal de til klassefødselsdagsfest, men Adam deltager ikke, det gør Frejas storebror Pelle dog, og pludselig ved My ikke længere hvad hun føler og om de er det rigtige. SMS bliver sendt frem og tilbage og en enkel eller to bliver sendt til den forkerte også går tingene hurtig galt.
Denne bog er nok mest til frilæsning, men absolut en elever bør læse. Den formår at skabe et godt indblik i hvordan det er at være 13 år i den moderne verden og derved kan unge sikkert lægge meget genkendelse til. Derudover er det en bog fyldt med mange spændings handlinger der sker undervejs og uvante drejninger. Målgruppen må vurderes at være 12+.   
Læst sidetal: 104.


Novellesamling /Gyser, Nick Clausen, Maridt og myrekryb – syv uhyggelige historier, udgivet i 2016.

Hjemsøgte huse, spøgelser, vampyr, dræberfisk og blodtørstige fugle er alle ting man møder i denne bog. Lige fra Mie der prøver at fodre sin lillesøster til dræberfisken til Peter der møder damen der laver møbler af mennesker. Gys og gru som alle kan genkende men med et lille twist. 
Bogen ville være god som undervisningsbog men også som frilæsningsbog. Især hvis man har emneuge om Gys og gru. Eleverne ville med denne bog støde på forskellige slags mini gysere og derved finde ud af at der er flere sider af genren og hvilket de fandt uhyggelige. Derudover er det muligt at differentierer undervisningen, da der netop i flere små historier, det vil sige at de faglige svage og stærke kan læse i forskellige tempo og læsemængden for den enkelte elev kan varierer.
Læst sidetal: 232.


Science fiction, Ida-Marie Rendtorff, Bunkeren, udgivet i 2017.

Lass vil finde sine forældre og mener at Skyggefolket har dem, oppe i de blå bjerge. Lass begiver sig
derfor op en længere rejser igennem en ørken for at nå de blå bjerge, men ørkenen er også hjemstedet for snapperene. De bortfører børn og sælger dem videre, derfor må Lass være ekstra forsigtig på sin søgen. Lass finder tilfældigvis snapperenes hovedkvarter i en gammel bunker, hvor de holder børn fanget. Lass flygter fra snapperen men må nu hele tiden være på vagt, da det er lige i hælene på ham.
Bunkeren er en si-fy roman fyldt med spænding og gode supplerende illustrationer til læseren. Der er flere forskellige temaer oppe og vende i bogen som for eksempel håndtering af følelser, svigt, bortførelse og troen på sig selv.  Derudover er bogen skrevet således at det hverken er for svær eller for nem at læse, navnene er mærkeligt men ikke for mærkelige, læseren kan sagtens udtale dem. Bogen har en åbenslutning, der ligger op til en 2’er. Bunkeren vurderes at være til aldersgruppen 10+, og menes at være bedst til frilæsning.

Læst sidetal: 140.

I alt: 1089.



Faglitteratur: 500 sider


Bog, Bent Rasmussen, Børne- og ungdomslitteratur Portrætter af 14 danske forfattere, udgivet i 2005.


Bent Rasmussen har skrevet en god bog, fyldt med forskellige forfatter portrætter, lige fra Aage Brandt til Kim Fupz Andersen. Bogen er med til at give læseren et godt indblik i forfatterens genre og skrivestil, samt hvad de selv har haft af tænker bag nogen af de bøger de har udgivet gennem tiden. Det er dog mest aldersgruppen 12 -17 år denne bog henvender sig til. Bogen giver ikke svar på alt, som Bent Rasmussen selv siger. Bogen er den første i en serie på 3, hvor Bent Rasmussen har tænkt sig at præsenterer 45 forskellige forfattere i alt.
Denne bog er god at have i baghovedet, når man har om forfatterskaber eller mangler en god novelle. Man kan som lærer få indsigt i forfatteren og udvælge de noveller der kunne være gode til netop deres forløb, det er dog ikke kun lærer der kan anvende denne bog. Elever i udskolingen ville kunne anvende denne bog i et forløb om forfatterskaber, da de kommer i kontakt med 14 forskellige og ikke blot et par stykker. Derudover er den ikke skrevet i et svært sprog og derfor letlæselig for elever. Man kunne med fordel for dem til at læse bogen og derefter skulle de udvælge én af forfatterne og arbejde videre med ham. Derved har eleverne selv haft indflydelse på hvad de skal læse og optimalt vælger de en forfatter der fanger deres interesse.
Læst sidetal: 126.

Bog, Torben Weinreich, Børnelitteratur – en grundbog, udgivet i 2006.

Torben Weinreich har skrevet denne bog, medhenblik på at gøre det nemmere at finde relevant børnelitteratur og viden indenfor faget, for folk der til dagligt håndtere børnelitteratur. Han har derfor valgt at dele bogen på i fire hovedtemaer: Børnelitteraturens æstetik, Fra forfatter til læser, Skolen, børnene og litteraturen og Dansk børnelitteraturs historie. Undre hvert hovedtema er der en masse undertemaer der bakker hovedtemaet op. Bogen giver læseren en bred forståelse af børnelitteratur og hvad meningen bag den er, lige fra hvad er adaptation til billedbøger. Derudover har denne bog en større litteraturliste og register, hvor det er muligt at finde inspiration, til undervisning.
Denne bog er skrevet til de voksne som arbejder med børnelitteratur, så som pædagoger, bibliotekar og lærer. Hvilket man også tydeligt kan se på sproget i bogen, da det ikke er korte ord og sætninger der anvendes. Derudover kræver mange af underemnerne en hvis forståelse, som man ofte som voksen har. Denne bog er derfor et værktøj man kan anvende til planlægning af sin undervisning og den er med til at give et kort historiografisk rids af udviklingen af børnelitteraturen gennem tiden.
Læst sidetal: 186.

Bog, Nina Christensen, mfl., Nedslag i børnelitteraturforskning 9, udgivet i 2008.

I denne bog er der flere forfattere der hver har deres kapitel, hvorved de giver deres mening med børnelitteraturen og dens indvirkning i undervisningen. Bogen er inddelt i ni kapitler, hvoraf seks af dem er forskellige forskere der giver prøver at forklare børnelitteraturforskning synsvinkel. Denne bog er skrevet til de voksne der arbejder med børnelitteratur, for at give dem et indblik i den forskning der i 2008 var omkring børnelitteraturens forskning. Bogen indeholder derudover et engelsk resume, den er derfor ikke kun tiltænk danske læsere men også udanske læsere der skulle have interesse i den danske børnelitteratur. Denne bog giver et bud på hvorfor børnelitteratur i undervisningen både er en god og dårlig ting, hvis man ikke forstå at anvende det rigtig. Yderligere afklare det hvordan man kan anvende voksendigte til undervisningen af børn og hvordan meddigtning kan vende op og ned på alting.
Bogen er klart tiltænkt lærer, pædagoger og forskere der arbejder med børnelitteratur, den er skrevet så man har lidt at tænke over når man udvælger børnelitteratur og den tager også godt fandt om både de negative og positive sider børnelitteratur kan anvendes i. Dog er det ikke med et bestemt facit, bogen er skrevet, men nærmere et indblik datidens syn på børnelitteratur og læseren får muligheden selv at reflektere over børnelitteraturen.

Læst sidetal: 162. 

Kommentarer

Populære opslag